Kotlety z lat dzieciństwa

W dzieciństwie moja Mama robiła takie kotlety. Dziele się z wami tym przepisem, bo zawsze się nimi zajadaliśmy

Składniki:
  • duży kalafior
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu + 3 szklanki wody
  • 2 jajka
  • około 5 łyżek mąki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Ryż wsypujemy na wrzącą, osoloną wodę, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem. Pod koniec gotowania, jak ryż wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy go i zestawiamy. Wchłonie on resztę wody i dojdzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Kalafior dzielmy na różyczki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie odcedzamy i studzimy. Zimny ryż i drobno pokrojony kalafior mieszamy z jajkami i mąką (ilość zależy od gęstości masy). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.



Z powstałej masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Kotlety kalafiorowe podajemy np. z sosem tzatziki, czosnkowym lub innym i ulubioną surówką.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. A czy można zastąpić ryż sypany na ten z woreczka? Ile wtedy woreczków trzeba ugotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można zastąpić. Potrzeba 3 woreczki po 100 g

      Usuń
  2. Wyjda w piekarniku na blasze?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ryżu nie wolno gotować w woreczkach, najzdrowiej sypki jak dawniej.

    OdpowiedzUsuń