Sałatka z buraków i papryki na zimę

Sprawdzony przepis na sałatkę z buraków i papryki do słoików, który znalazłam dawno temu w zeszycie Mamy. Zimą wystarczy otworzyć słoik i dodatek do obiadu gotowy

Ilość: 13 słoików (300 ml)

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych



Przygotowanie:

Buraki w łupinach gotujemy. Przestygnięte obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w piórka. 



Ocet, wodę, cukier, sól, ziele angielskie i liście laurowe zagotowujemy. Dodajemy paprykę i cebulę oraz gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy buraki, wszystko mieszamy i nakładamy do słoików.



Słoiki z sałatką z buraków i papryki zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 min.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. moja mama taką robi; bardzo smaczna

    OdpowiedzUsuń
  2. Też taką robię :) Przepis mam od teściowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja buraczki ścieram na małych oczkach, paprykę i cebulę mielę w maszynce. Lubię je na ciepło do obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie pasteryzuje tylko gorące wkładam do słoików

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na gorąco?czyli gotoje pani wszystko razem ?

      Usuń
  5. Też taką robię pychota.😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy szklanka octu to nie jest za dużo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla nas odpowiednio, ale możesz dodać mniej i posmakować sałatkę, zobaczysz czy trzeba jeszcze dolać czy wystarczy

      Usuń