Sposób na przerośnięte ogórki

Super sposób na wykorzystanie przerośniętych ogórków lub ich nadmiar. Wystarczy pokroić je w plasterki, włożyć do słoików i zalać zagotowaną zalewą. Zimą znakomicie sprawdzą się jako dodatek do kanapek lub obiadu

Ilość: 15 słoików (300 ml)

Składniki:

  • 2 i 1/2 kg ogórków
  • gorczyca
  • 1 l wody
  • 1/2 l octu 10%
  • 1/2 kg cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki curry



Przygotowanie:

Ogórki kroimy w plasterki i układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy 1/2 łyżeczki gorczycy. Wodę, ocet, cukier, sól i przyprawę curry gotujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki. 



Słoiki z ogórkami zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!