Kotlety pieczarkowe Teściowej

Sprawdzony przepis Teściowej na kotlety pieczarkowe, znakomicie sprawdzą się na obiad

Składniki:
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • około 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
dodatkowo:
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Zimne przeciskamy przez praskę. W międzyczasie pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę drobno kroimy. Pieczarki i cebulę podsmażamy do odparowania wody oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ziemne ziemniaki mieszamy z ostudzonymi pieczarkami, mąką i jajkiem. Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków.



Formujemy kotlety i obtaczamy bułce tartej. Tępą stroną noża robimy nacięcia i z smażymy na rumiano. Kotlety podajemy same lub z ulubionym sosem i surówką.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy: