Buraczki z kapustą na zimę - co roku robię kilka słoików

Buraczki z kapustą to jedna z lepszych sałatek na zimę z buraków. Przepis na sałatkę dostałam kilka lat temu od koleżanki z pracy. Co roku robię kilka słoików buraków z kapustą. Jeżeli lubicie zimą zajadać do obiadu sałatki z buraków to polecam Wam wypróbować buraczki z cukinią i sałatkę z buraków i papryki


Ilość: 18 słoików (300 ml)
Składniki:
  • 2 i 1/2 kg buraków
  • 2 kg białej kapusty
  • 1/2 kg cebuli
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki soli


Waga podanych warzyw jest przed przygotowaniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 18 słoików buraczków z kapustą o pojemności 300 ml.


Przygotowanie:

Buraki gotujemy do miękkości. Ostygnięte, obrane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w piórka. Wodę, ocet, cukier i sól zagotowujemy. Do dużego garnka przekładamy warzywa i dodajemy gorącą zalewę. Mieszamy i odstawiamy na około 2 godz. Co jakiś czas sałatkę mieszamy.


Po tym czasie buraki z kapustą i zalewą nakładamy do słoików. Słoiki zakręcamy i poddajemy pasteryzacji w wodzie. Do dużego garnka wkładamy słoiki i nalewamy wodę do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy na średnim ogniu przez około 30 min. od momentu zagotowania wody. Następnie słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotowe buraczki z kapustą zanosimy do piwnicy lub spiżarki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!