Ogórki słodko - kwaśne, warto je mieć w swojej spiżarce

Ogórki słodko - kwaśne są jednym z przetworów, który robię co roku. Zawsze muszę mieć zapas takich słoików z ogórkami, zimą znakomicie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, obiadu, czy na kanapki. Przepis na ogórki słodko - kwaśne jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim każdy. Polecam ten przepis każdemu. Jeżeli poszukujecie więcej przepisów na ogórki na zimę to zajrzyjcie tutaj, znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów. Zachęcam was też do zrobienia ogórków po kartusku lub ogórków po warszawsku


Ilość: 4 słoiki po 900 ml
Składniki:
  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 4 gałązki kopru z kwiatem
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki gorczycy
zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duża łyżka soli


Waga podanych warzyw jest przed przygotowaniem/ obraniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 4 słoiki ogórków słodko - kwaśnych o pojemności 900 ml. Ilość słoików z przetworami zależy od wielkości użytych ogórków i ilości nałożonych warzyw do słoików. Ważne jest, aby ogórki były świeże, jędrne i bez uszkodzeń. Do zrobienia ogórków słodko - kwaśnych najlepiej sprawdzą się ogórki małe i nieco większe. Nie polecam ogórków przerośniętych, ciężko będzie je zmieścić w słoikach, a po zrobieniu mogą okazać się puste w środku i miękkie. Ilość zużytej zalewy zależy od ułożenia warzyw w słoikach. Jeżeli wykorzystacie większe ogórki to mniej zmieści się ich w słoikach, może okazać się, że podana ilość zalewy jest za mała i trzeba będzie jej dogotować.


Przygotowanie:
Cebulę kroimy w krążki, marchewkę w słupki, a czosnek obieramy. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru z kwiatem, plaster cebuli i kawałek marchewki. Wsypujemy 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy i układamy ogórki. Na wierzch dodajemy ząbek czosnku. W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy.


Ogórki słodko - kwaśne pasteryzujemy w garnku z wodą. Słoiki z ogórkami wstawiamy do dużego garnka i nalewamy wody do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 5 min. od momentu zagotowania wody. Słoiki z ogórkami ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotowe ogórki słodko - kwaśne wynosimy do spiżarki lub piwniczki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. U mnie lato i wakacje to również czas na przyrządzanie różnego rodzaju przetworów. Teraz wiadomo, najlepsze są sezonowe ogórki gruntowe i je trzeba jakoś wykorzystać. W odmianie słodko-kwaśnej jeszcze ich nie znałam. Chętnie wypróbuję ten przepis. Potem faktycznie te przetwory można na bieżąco wykorzystywać jako dodatek do obiadów.

    OdpowiedzUsuń