Marynowane pomidorki koktajlowe - łatwy przepis na nadmiar koktajlówek

Na krzakach mamy tyle pomidorków koktajlowych, że nie jesteśmy w stanie ich przejeść. Postanowiłam spróbować i zapakować je w słoiki w zalewie. Takie marynowane pomidorki koktajlowe okazały się strzałem w 10. Super pasują do sałatek i kanapek, a najlepiej wyjada się je chyba prosto ze słoika. Ten przepis na pomidorki koktajlowe zagości w moim domu na dobre. Do zimy na pewno znikną te pomidorki, które już zrobiłam, więc zabieram się za zrobienie kolejnej porcji. Polecam Wam wypróbować ten przepis, gwarantuję, że Wam posmakują. Co roku na zimę obowiązkowo robię pomidory jak z puszki, przecier pomidorowy i sałatkę z pomidorów, zajrzycie też do tych przepisów


Ilość: 7 słoików po 900 ml
Składniki:
  • 3 kg pomidorków koktajlowych (u mnie różnej odmiany)
  • po 3 ząbki czosnku do słoika
  • po 1 łyżeczce ziaren gorczycy do słoika
  • po kilka kulek pieprzu czarnego do słoika
  • po 1 liściu laurowym do słoika
  • po kilka kulek ziela angielskiego do słoika
zalewa:
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 2/3 szklanki octu spirytusowego 10%


Waga podanych warzyw jest przed ich przygotowaniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 7 słoików marynowanych pomidorków o pojemności 900 ml. Do przepisu można użyć każdej odmiany pomidorków koktajlowych, a nawet zwykłe duże pomidory. Do przepisu użyłam 3 odmiany pomidorków koktajlowych. Ważne, aby użyte pomidorki były raczej twarde, nie przejrzałe i bez uszkodzeń. Miękkie pomidory mogą się rozpaść podczas pasteryzacji i powstanie nam nieapetyczna ciapa, tym bardziej, że po czasie pomidorki i tak nieco zmiękną. Jeżeli chcecie to do pomidorków w słoikach możecie dodać ulubione zioła np. świeżą bazylię, tymianek, oregano czy inne. Ilość zużytej zalewy zależy od ilości i wielkości nałożonych pomidorków do słoików. Nie polecam upychać pomidorków, lepiej je luźno nasypać do słoików.


Przygotowanie:
Umyte pomidorki nakłuwamy igłą w kilku miejscach przy ogonku. Dzięki temu pomidorki mniej popękają podczas pasteryzacji i lepiej przejdą zalewą. Do słoika dajemy po 3 ząbki czosnku przekrojone na połówki, łyżeczce gorczycy, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i 1 liści laurowym. Słoiki wypełniamy pomidorkami, nie upychamy ich. W międzyczasie wodę zagotowujemy z octem, solą i cukrem. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Ciepłą, ale nie gorącą zalewą zalewamy słoiki z pomidorkami.


Słoiki zakręcamy. Marynowane pomidorki koktajlowe pasteryzujemy na mokro. Słoiki wstawiamy do garnka i zalewamy wodą do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania. Następnie słoiki ostrożnie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe słoiki z pomidorkami zanosimy do spiżarki lub piwniczki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Sama w swoim przydomowym ogródku również mam pomidorki koktajlowe. W tym roku wyrosło mi ich bardzo dużo. Już nie mam na nie kompletnie pomysłu. Cieszę się, że natrafiłam na ten przepis, ponieważ przynajmniej się one nie zmarnują. Nie wiedziałam, że takie pomidorki można marynować! Nie jadłam ich jeszcze w takim wydaniu. Chętnie wypróbuję w takim razie ten przepis u siebie. :)

    OdpowiedzUsuń