Obiadowa sałatka z ogórków - najlepsza na zimę, łatwy przepis

Zimą bardzo lubimy do obiadu wyciągać ze spiżarki różnego rodzaju sałatki. Takie zapakowane do słoika warzywa sprawdzają się za każdym razem kiedy nie ma świeżych warzyw lub nie chce nam się robić dodatków do obiadu. Sałatka obiadowa z ogórków jest jedną z naszych ulubionych sałatek, robię ją co roku. Obiadową sałatkę z ogórków robi się bardzo szybko, a w dodatku jej przygotowanie jest banalnie proste. Taka sałatka posmakuje każdemu


Ilość: 8 słoików po 300ml
Składniki:
  • 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych
  • 500 g cebuli (u mnie cukrowa)
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki octu spirytusowego 10%


Waga podanych warzyw jest przed ich obraniem/ przygotowaniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Do przepisu wykorzystałam ogórki małe i średnie, z powodzeniem możecie sałatkę zrobić nawet z ogórków większych, przerośniętych. Ważne, aby użyte ogórki były świeże i jędrne, bez uszkodzeń. Do przepisu wykorzystałam cebulę cukrową, ale możecie zamienić ją na zwykłą cebulę żółtą. Z podanych składników wyszło mi 8 słoików sałatki obiadowej o pojemności 300 ml. Sałatkę można próbować po około tygodniu od zrobienia, jak składniki się przegryzą.


Przygotowanie:
Umyte ogórki kroimy w plasterki, cebulę kroimy w piórka. Do warzyw wsypujemy sól i cukier, mieszamy. Warzywa odstawiamy na około 2 godziny, aby puściły sok. W tym czasie sałatkę możemy przemieszać 2 - 3 razy.


Po tym czasie do warzyw dodajemy ocet (powstałego soku nie odsączamy) i mieszamy. Sałatkę razem z sokiem przekładamy do słoików. Zakręcamy.


Sałatkę obiadową pasteryzujemy w garnku z wodą. Słoiki z sałatką wstawiamy do dużego garnka i nalewamy wodę do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 15 min. od momentu zagotowania wody. Słoiki z sałatką ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotową sałatkę obiadową wynosimy do spiżarki lub piwniczki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!