Dyniella - wyborna nutella z dyni

Dyniella to przepyszna nutella z dyni. Domownicy chętnie się nią zajadają. Znakomicie smakuje z pieczywem, można ją dodawać do deserów, ciast czy lodów. Nutella z dyni o smaku białej czekolady to pyszna alternatywa dla popularnego masła orzechowego. Dyniella to prosty w przygotowaniu krem do pieczywa z zaledwie kilku składników. Chętnie sięgają po niego zarówno dzieci jak i dorośli


Ilość: 14 słoików po 250 ml
Składniki:
  • 3 i 1/2 kg dyni (waga przed obraniem)
  • 250 g cukru
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
  • 4 tabliczki białej czekolady (po 90 g)


Waga podanych warzyw jest przed ich przygotowaniem. Z podanych składników wyszło mi 14 słoików o pojemności 250 ml. Do przepisu możecie użyć dyni dowolnej odmiany, najlepiej jest wykorzystać ulubioną dynię. Czas pieczenia dyni w piekarniku zależy od jej odmiany. W zależności od tego czy wybierzecie dynię o twardym lub miększym miąższu czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić. Najlepiej poziom upieczenia dyni sprawdzać widelcem lub nożem, powinien wchodzić w dynię jak w masło. Ja dynię piekę ze skórką, później jest łatwiej ją obrać, ale jeżeli wykorzystacie dynię odmiany z miękką skórka, gdzie nie trzeba jej obierać to tę czynność możecie pominąć. Po upieczeniu uzyskałam około 1,8 kg pulpy z dyni.


Przygotowanie:
Dynię myjemy, przekrawamy na pół i za pomocą łyżki wydrążamy gniazdo nasienne. Następnie kroimy ją na kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną dynię pieczemy w temp. 190 st. C przez około 50 min., do miękkości (czas pieczenia dyni, jest uzależniony od wielkości kawałków). Upieczoną dynię odstawiamy do wystygnięcia.


Następnie obieramy ją ze skórki i blendujemy. Do zblendowanej dyni dodajemy cukier, połamaną czekoladę i mleko skondensowane. Całość gotujemy do uzyskania dość gęstej masy.


Gorącą nutellę z dyni przekładamy do słoików i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy w piekarniku. Na blaszce piekarnikowej ustawiamy słoiki i nalewamy wody na około 2 cm wysokości. Wstawiamy do piekarnika i ustawiamy temp. na 90 st. C. Słoiki pasteryzujemy przez około 20 min. od momentu nagrzania piekarnika. Słoiki pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku. Gotowe zanosimy do spiżarki lub piwniczki. Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!