Babka adwokatowa - puszysta i sprężysta, po prostu najlepsza wśród babek

Na święta wielkanocne w naszym domu babki są pieczone obowiązkowo. Często sięgamy po przepis na babkę wiszącą, babkę gotowaną, czy babkę czekoladową. Niedawno wypróbowałam przepis na babkę adwokatową i muszę stwierdzić, że jest to jedna z lepszych babek. Babka z tego przepisu wychodzi puszysta, sprężysta i mięciutka. Domownicy zajadali się nią o ostatniego okruszka. Na pewno babkę z tego przepisu zrobię jeszcze nie raz. Polecam Wam też przepis na najłatwiejszą babkę bez miksera, babkę puchową i babkę na oleju


Wymiary formy: 30x12x7 cm
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju (u nie rzepakowy)
  • 1 szklanka ajerkoniaku/ adwokatu


Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Babkę upiekłam w keksówce o wymiarach 30x12x7 cm. Babkę piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z funkcją góra - dół do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny, czas pieczenia może się nieco różnić. Polecam sprawdzać wykałaczką poziom wypieczenia babki i w razie potrzeby ten czas wydłużyć lub skrócić. Jeżeli włożona wykałaczka w babkę po wyciągnięciu będzie sucha - ciasto jest upieczone. Natomiast jeżeli wykałaczka będzie wilgotna, będą widoczne ślady ciasta - czas pieczenia należy wydłużyć. Gotową babkę można z powodzeniem posypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub czekoladą.


Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Jajka miksujemy przez kilka minut, aż dobrze się spienią i zrobią się jasne. Następnie ciągle miksując małym strumieniem wlewamy adwokat, a później olej. Do masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto mieszamy szpatułką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto.


Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcją piekarnika góra - dół i pieczemy około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w blaszce do lekkiego przestygnięcia. Następnie babkę wyjmujemy z blaszki. Gotową babkę można posypać cukrem pudrem polać lukrem lub czekoladą.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Świetny przepis, na pewno na święta będzie to u mnie testowane!

    OdpowiedzUsuń