Schabowe pod pierzynką z pieczarek i sera to jeden z lepszych pomysłów na przepyszne kotlety. Kotlety farmerskie, bo pod taką nazwą były właśnie kotlety, które jedliśmy w jednej z restauracji, są rewelacyjne. Schabowe, które dostaliśmy na obiad były tak smaczne, że już kilka razy robiłam właśnie takie kotlety w domu i za każdym razem domownicy chętnie je zjadali. Takie kotlety można podać na zwykły obiad, a nawet sprawdzą się podane na różne uroczystości. Polecam Wam wypróbować ten przepis, kotlety farmerskie są super odmianą dla tradycyjnych schabowych. Kotlety są proste w przygotowaniu i gwarantuję, że znikną z każdego talerza
  Składniki:
  
- około 800 g schab
 - 2 - 3 jajka
 - bułka tarta do obtaczania kotletów
 - sól do smaku
 - pieprz do smaku
 - papryka słodka do smaku
 - 800 g pieczarek
 - 3 cebule
 - olej do smażenia
 - około 350 g sera żółtego (u mnie mozzarella i gouda)
 
  Cebule kroję w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Na patelnię wlewam troszkę oleju wrzucam cebulę, solę i podsmażam. Dodaję pokrojone pieczarki i smażę do odparowania nadmiaru wody. W międzyczasie schab myję, osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na plastry. Kotlety rozbijam z obu stron. W głębokim talerzy jajka roztrzepuję z solą, pieprzem i słodką papryką. Schabowe obtaczam w jajku i bułce tartej.
  Kotlety smażę z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety układam na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdego kotleta kładę pieczarki i przysypuję serem żółtym.
  Tak przygotowane kotlety wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcją góra - dół. Kotlety piekę około 20 minut, ser musi się ładnie rozpuścić. Podpieczone kotlety podaję z ziemniakami lub frytami i ulubioną surówką.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kotlety farmerskie kotlety na obiad kotlety pod pierzynką kotlety schabowe kotlety z pieczarkami i serem obiad pieczarki schab ser żółty zapiekane kotlety zapiekane schabowe