U nas sezon grillowy w pełni, więc do mięs z grilla nie może zabraknąć smacznych dodatków. Taka właśnie jest sałatka z ogórków. Robi się ją szybko, prosto i z niewielu składników. Sałatka wychodzi przepyszna i jest znakomitym dodatkiem do mięsiwa z rusztu. Taka sałatka z ogórków sprawdzi się też znakomicie do niejednego obiadu. Polecam Wam ten przepis
- 8 ogórków gruntowych
- 1 łyżeczka soli
- 6 łyżeczek musztardy francuskiej
- 3 łyżki miodu naturalnego (u mnie miód nektarowo - spadziowy)
- 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 ząbki czosnku
- pieprz czarny świeżo mielony
- 3 łyżki posiekanego koperku
Z ogórków odcinam oba końce i kroje je w dość cienkie plasterki. Ogórków nie obieram, ale jeżeli chcecie, możecie je obrać. Ogórki solę, mieszam i odstawiam niech ogórki puszczą sok i zmiękną. Do miski daję musztardę, miód, olej i ocet jabłkowy. Przeciskam przez praskę czosnek i doprawiam pieprzem. Składniki na sos mieszam.
Przygotowany sos przelewam do ogórków, z ogórków nie odlewam soku, który puściły. Dodaję jeszcze posiekany koperek (ja mam mrożony) i sałatkę mieszam. Tak przygotowana sałatkę wstawiam do lodówki do przegryzienia na minimum 1 godz. Sałatkę przekładam do słoików, ale z powodzeniem możecie ja wstawić do lodówki też w misce.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
do grilla grill ogórki sałatka do obiadu sałatka grillowa sałatka na grilla sałatka z ogórków sałatki