Szybka sałatka z ogórków do grilla i do obiadu

U nas sezon grillowy w pełni, więc do mięs z grilla nie może zabraknąć smacznych dodatków. Taka właśnie jest sałatka z ogórków. Robi się ją szybko, prosto i z niewielu składników. Sałatka wychodzi przepyszna i jest znakomitym dodatkiem do mięsiwa z rusztu. Taka sałatka z ogórków sprawdzi się też znakomicie do niejednego obiadu. Polecam Wam ten przepis


Składniki:
  • 8 ogórków gruntowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżeczek musztardy francuskiej
  • 3 łyżki miodu naturalnego (u mnie miód nektarowo - spadziowy)
  • 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 3 łyżki posiekanego koperku


Przygotowanie:
Z ogórków odcinam oba końce i kroje je w dość cienkie plasterki. Ogórków nie obieram, ale jeżeli chcecie, możecie je obrać. Ogórki solę, mieszam i odstawiam niech ogórki puszczą sok i zmiękną. Do miski daję musztardę, miód, olej i ocet jabłkowy. Przeciskam przez praskę czosnek i doprawiam pieprzem. Składniki na sos mieszam.


Przygotowany sos przelewam do ogórków, z ogórków nie odlewam soku, który puściły. Dodaję jeszcze posiekany koperek (ja mam mrożony) i sałatkę mieszam. Tak przygotowana sałatkę wstawiam do lodówki do przegryzienia na minimum 1 godz. Sałatkę przekładam do słoików, ale z powodzeniem możecie ja wstawić do lodówki też w misce.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!