Szybkie i pyszne placki z młodej kapusty

Placki z młodej kapusty to rewelacyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Placki przygotowuję się dość szybko i są bardzo smaczne. Gotowe placki można zajadać ze śmietaną czy jogurtem. Nam takie placki najbardziej smakują z sosem czosnkowym. Placki z tego przepisu są super alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. A wy robicie placki z młodej kapusty? A może macie inne fajne przepisy na dania z młodą kapusta w roli głównej? Dajcie znać



Składniki:
  • około 600 g młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
Kapustę szatkuję, solę i mieszam wygniatając ją ręką. Odstawiam na około 20 min., żeby kapusta puściła sok. Cebulę, marchewkę i ziemniaki ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę można też pokroić w drobną kostkę. Jajka roztrzepuję. Do jajek dodaję starte warzywa i mieszam. Następnie kapustę odciskam z powstałego soku i dodaje do masy jajeczno - warzywnej. Dodaję posiekany koperek i mąkę. Wszystko mieszam.


Na patelni rozgrzewam olej. Na rozgrzaną patelnie nakładam łyżką porcje masy warzywnej i smażę placki. Placki smażę na rumiano z obu stron na średniej mocy palnika. Usmażone placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe placki podajemy ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!