Placki z młodej kapusty to rewelacyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Placki przygotowuję się dość szybko i są bardzo smaczne. Gotowe placki można zajadać ze śmietaną czy jogurtem. Nam takie placki najbardziej smakują z sosem czosnkowym. Placki z tego przepisu są super alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. A wy robicie placki z młodej kapusty? A może macie inne fajne przepisy na dania z młodą kapusta w roli głównej? Dajcie znać
- około 600 g młodej kapusty
 - 1 cebula
 - 1 duża marchewka
 - 3 średnie ziemniaki
 - 2 duże jajka lub 3 mniejsze
 - 3 łyżki posiekanego koperku
 - 3/4 szklanki mąki pszennej
 - 1 łyżeczka soli
 - olej do smażenia
 
  Kapustę szatkuję, solę i mieszam wygniatając ją ręką. Odstawiam na około 20 min., żeby kapusta puściła sok. Cebulę, marchewkę i ziemniaki ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę można też pokroić w drobną kostkę. Jajka roztrzepuję. Do jajek dodaję starte warzywa i mieszam. Następnie kapustę odciskam z powstałego soku i dodaje do masy jajeczno - warzywnej. Dodaję posiekany koperek i mąkę. Wszystko mieszam.
  Na patelni rozgrzewam olej. Na rozgrzaną patelnie nakładam łyżką porcje masy warzywnej i smażę placki. Placki smażę na rumiano z obu stron na średniej mocy palnika. Usmażone placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe placki podajemy ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
młoda kapusta obiad placki placki z młodej kapusty placki z młodej kapusty z ziemniakami szybkie placki