Nalewka truskawkowa

Nalewkę truskawkową robię co roku. Jest to obowiązkowa pozycja wśród owocowych trunków alkoholowych w naszym barku. Nalewka z truskawek jest bardzo aromatyczna i mocno owocowa. Im smaczniejsze, słodkie i pachnące owoce wykorzystamy do nalewki tym efekt końcowy jest lepszy. Do nalewki najlepiej wybrać owoce z własnego ogródka, są one dużo lepsze w smaku i mają mnóstwo aromatu, znakomicie pachną. Taka nalewka z truskawek znakomicie sprawdzi się na jesienno - zimowe długie wieczory, czy pogaduchy z koleżankami. Polecam Wam wypróbować ten przepis. A dla tych co lubią domowe nalewki to polecam też zrobić własną orzechówkę, pigwówkę i jarzębinówkę. Przepyszna jest też nalewka z ciemnych winogron i aroniówka


Ilość: około 2 litry nalewki
Składniki:
  • 2 kg truskawek
  • 300 g cukru
  • 500 ml wódki 40%
  • 300 ml spirytusu
Waga podanych owoców jest przed ich przygotowaniem. Do nalewki najlepiej jest wybrać słodkie i aromatyczne owoce, im lepszej jakości owoce wybierzemy, tym lepszy będzie smak gotowej już nalewki.


Przygotowanie:
Zebrane owoce truskawek myję, szypułkuję i kroje na mniejsze kawałki. Owoce przekładam do dużego słoja, zasypuję cukrem. Słojem potrząsam. Odstawiamy na 1 dzień w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu całość mieszam, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.


Po dobie owoce z sokiem zalewam wódką i spirytusem. Odstawiamy na około tydzień do spiżarki. Po upływie tygodnia nalewkę przesączam przez gazę, a owoce wyciskam i zlewam do butelek. Następnie butelki dobrze zakręcam i odstawiam w ciemne miejsce na około 6 miesięcy, żeby nalewka dojrzała. Pamiętajmy nalewka to trunek tylko dla dorosłych!


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!