poniedziałek, 20 czerwca 2016

Ciasto truskawkowo - budyniowe



Biszopty przełożone masą budyniową i truskawkami zatopionymi w galaretce, czyli smaczne ciasto bez pieczenia

Wymiary blachy: 24x28 cm

Składniki:

masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka 
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 100 g masła 
dodatkowo:
  • około 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 600 ml wrzatku
  • około 250 g okrągłych biszkoptów (40 szt.)



Przygotowanie:

2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i masłem. Z pozostałym mlekiem mieszamy budynie i mąkę ziemniaczaną, a następnie wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszamy do zagotowania i zgęstnięcia budyniu. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie układamy warstwę biszkoptów, rozprowadzamy letnią masę budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku i pozostawiamy do wystygnięcia. Truskawki szypułkujemy, myjemy, kroimy na połówki i układamy na cieście. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!



8 komentarzy:

  1. poproszę spory kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pogardziłbym chociaż małym kawałeczkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ciocia robi niemalże identyczne. Pyszne, leciutkie no i z mocą sezonowych owoców, w tym przypadku pysznych truskawek :) To lubię! Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, fajne ciacho które nie wymaga dużo pracy. Takie to ja lubię i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne ciasto, z truskawki to ja biorę w ciemno.

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczne :)
    http://zdaniemagi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...