czwartek, 11 stycznia 2018

Ferrero Rocher



Słodkie orzechowo - czekoladowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach przypominające pralinki Ferrero Roche, idealne dla łasuchów i wielbicieli słodkości

Wymiary formy:
24x28 cm

Składniki:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 500 g mascarpone
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 400 g masy kajmakowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki nutelli
  • wafelek orzechowy (50 g)
  • 100 g siekanych orzechów laskowych
  • 45 herbatników maślanych lub kakaowych
  • kakao do oprószenia ciasta




Przygotowanie:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone, mleko w proszku, mieszamy na jednolitą masę i dzielimy na połowę. Jedną część masy mieszamy z nutellą i drobno pokrojonym wafelkiem. Drugą część masy dzielimy na połowę. Do jednej porcji dodajemy masę kajmakową, kakao i posiekane orzechy oraz mieszamy. 


Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, wykładamy masę z nutellą i wafelkiem oraz przykrywamy kolejna warstwą ciastek. 


Następnie wykładamy masę z kajmakiem, kakao i orzechami oraz przykrywamy ostatnią warstwą ciastek. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą białą masą i posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!




13 komentarzy:

  1. ale pysznie wygląda, zapisuję do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś wspaniałego! Zabieram się za robienie jak już znudzi mi się dieta.. (czyli pewnie za 2 dni:))

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam według przepisu ,wyszło tak jak na tym zdjęciu po prostu niebo w buzi ,dziękuję za przepis polecam



















    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobione i juz zjedzone. Bardzo smaczne, nie za słodkie. Panowie w domu zachwyceni. Zwiększyłabym o 0,5 szklanki mleka w proszku, aby kajmak sie nie rozpływał. Bardzo dziekuje za przepis i szczerze polecam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szklanka mleka w proszku to w ml czy gramach? Dodałam 250ml i masa strasznie płynna. Poczekam do jutra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml, jeżeli masa jest płynna to dodaj więcej mleka w proszku, chociaż ubita śmietanka i mascarpone są sztywne więc po dodaniu mleka w proszku masa nie powinna być płynna tylko gęsta. Czy aby na pewno śmietanka jest ubita na sztywno?

      Usuń
  6. Tak śmietanka była sztywna. Mleko dałam dziecięce bebiko (250ml płynnego mleka). Ciasto chłodzi się ale ten krem nie wyszedł gęsty jak na tych zdjęciach. Jutro się okaże co wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale do ciasta dajemy mleko w proszku, a nie mleko płynne :) to zapewne spowodowało, że masa jest rzadka :)

      Usuń
    2. ehh szkoda, że Pani tego nie podkreśliła, żeby mleka nie rozrabiać ale no nic ciasto w miare się trzyma ale na pewno jest pyszne. Dałam mniej masy kajmakowej aby za słodkie nie było.

      Usuń
    3. w przepisie jest napisane "1 szklanka mleka w proszku". Nie ma, napisane, że mleko rozrabiamy :) wg mnie wszystko jest jasne :) najważniejsze, że ciasto smakuje :)

      Usuń
    4. Dodam, że te dziecięce mleka się nie nadają. Chodzi o normalne mleko w proszku, nie takie dla niemowlaków zastępcze.

      Usuń
    5. dodajemy zwykłe mleko w proszku pełne o zawartości tłuszczu około 26%, nie zastępniki dla dzieci :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...