czwartek, 11 stycznia 2018

Ferrero Rocher



Słodkie orzechowo - czekoladowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach przypominające pralinki Ferrero Roche, idealne dla łasuchów i wielbicieli słodkości

Wymiary formy:
24x28 cm

Składniki:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 500 g mascarpone
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 400 g masy kajmakowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki nutelli
  • wafelek orzechowy (50 g)
  • 100 g siekanych orzechów laskowych
  • 45 herbatników maślanych lub kakaowych
  • kakao do oprószenia ciasta




Przygotowanie:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone, mleko w proszku, mieszamy na jednolitą masę i dzielimy na połowę. Jedną część masy mieszamy z nutellą i drobno pokrojonym wafelkiem. Drugą część masy dzielimy na połowę. Do jednej porcji dodajemy masę kajmakową, kakao i posiekane orzechy oraz mieszamy. 


Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, wykładamy masę z nutellą i wafelkiem oraz przykrywamy kolejna warstwą ciastek. 


Następnie wykładamy masę z kajmakiem, kakao i orzechami oraz przykrywamy ostatnią warstwą ciastek. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą białą masą i posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!




4 komentarze:

  1. ale pysznie wygląda, zapisuję do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś wspaniałego! Zabieram się za robienie jak już znudzi mi się dieta.. (czyli pewnie za 2 dni:))

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam według przepisu ,wyszło tak jak na tym zdjęciu po prostu niebo w buzi ,dziękuję za przepis polecam



















    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...