czwartek, 22 marca 2018

Ciasto 7 days



Puszysty biszkopt przełożony masą czekoladowo - kawową, rogalikami seven days i masą śmietanową, polany czekoladą. Ciasto znakomicie sprawdzi się na święta i zrobi wrażenie na gościach

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
masa czekoladowo - kawowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • 2 łyżki kakao
masa śmietanowa:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • około 1/3 szklanki wrzątku
polewa czekoladowa:
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki mleka
  • 100 g masła
dodatkowo:
  • 200 g dżemu porzeczkowego
  • 2 opakowania rogalików 7 days mini szampańskie
  • masło + bułka tarta do przygotowania formy




Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Do masy wsypujemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. i pieczemy około 30 - 40 min. Biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy masę czekoladowo - kawową. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami, mąką i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz stopniowo dodajmy po łyżce budyń, na koniec wsypujemy kawę mieloną i kakao. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym.


Następnie wykładamy masę i układamy rogaliki 7 days. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem i powoli wlewamy zimną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na rogaliki i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Ciasto polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem i mlekiem. Ciasto wstawiamy w zimne miejsce najlepiej na całą noc.


Smacznego!





5 komentarzy:

  1. ciasto wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne ciasto na zbliżające się święta i z pewnością zrobi wrażenie na gościach.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale piękne ciasto, i tyle smaków!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie i kusząco.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...