Marynowany czosnek z chili

Znakomite połączenie czosnku z pikantną papryczką w zalewie octowej

Ilość: 10 słoiczków (250 ml)

Składniki:

  • 4 wiązki czosnku (po 10 główek) 
  • około 10 papryczek chili (małych) 
  • gorczyca 
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy 
zalewa:
  • 250 ml octu 
  • 1,25 l wody 
  • 1 łyżka soli 
  • 1/2 szklanki cukru 



Przygotowanie:

Do każdego słoiczka wkładamy obrane ząbki czosnku, jedną pokrojoną papryczkę chili razem z ziarenkami, 2-3 ziarnka ziela angielskiego, liść laurowy oraz kilka ziarenek gorczycy.



Gotujemy zalewę z octu, wody, soli i cukru, nalewamy w słoiczki z czosnkiem i chili, a następnie dobrze zakręcamy i pasteryzujemy.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

21 komentarzy:

  1. Super przepis, fajny dodatek do potraw :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale się prezentuje ten czosnek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł na wykorzystanie czosnku. super.

    OdpowiedzUsuń
  4. myślę, że wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
  5. jak długo musi odstać, zanim można jeść?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej około 2 tygodnie, ale u mnie zajadali się już tym czosnkiem po tygodniu i piali z zachwytu :D pozdrawiam!

      Usuń
  6. fajny pomysł na imprezkę lub jako dodatek do sałatek

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdradzisz proszę ilu %-wy ocet użyłaś? Czy ma być zwykły ocet, czy może jabłkowy lub inny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodałam zwykły ocet spirytusowy 10% :) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Świetne. Następny weekend rezerwuje na czosneczek

    OdpowiedzUsuń
  9. Lepszy kiszony, bo bez octu. Pycha i do kiszenia nie trzeba dzielić na ząbki i obierać. Robi się tak samo jak kiszone ogórki. Nie dodaje się już oczywiście czosnku

    OdpowiedzUsuń
  10. NAJLEPSZY W SŁOIKU ZE SZKLANA POKRYWKĄ (WEK). NIE MOŻE STAĆ SIĘ NIEBIESKI.

    OdpowiedzUsuń
  11. Super! Bardzo taki lubię chociaż sama jeszcze nie robiłam. Teraz tylko polski czosnek upolować ;) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. dzień dobry, czy zalewa ma by gorąca czy zimna?

    OdpowiedzUsuń
  13. dziękuję, pytam, bo niestety cały czosnek zrobił się niebieski.. :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi też się czasami taki robi, to zależy od odmiany czosnku, ale w smaku jest taki sam :)

      Usuń
  14. Witam
    Czy można zrobić taki czosnek nie dodając papryczki?

    OdpowiedzUsuń