Mięciutkie i puszyste drożdżówki ze słonecznymi truskawkami i ziarenkami
Ilość: około 36 sztuk
Składniki:
- około 3 1/2 szklanki mąki
- 40 g drożdży
- 7 łyżek cukru
- szklanka letniego mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- cukier waniliowy
kruszonka z ziaren:
- 25 g masła
- cukier waniliowy
- 3 łyżeczki płatków owsianych
- 2 łyżeczka ziaren siemienia lnianego
- 2 łyżeczki ziaren słonecznika
- 2 łyżeczki płatków migdałów
- 2 łyżeczki wiórek kokosowych
dodatkowo:
- truskawki
- białka jajka do smarowania
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dolewamy mleko, wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajko i żółtka ucieramy z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy masę jajeczną i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulkę, oprószamy mąką. Odstawiamy w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia na około 40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem waniliowym, wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik, płatki migdałowe i wiórka kokosowe oraz mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Szklanką wycinamy kółka. W każdym kółku na środku robimy mocne wgłębienie np.: kieliszkiem. W każde wgłębienie nakładamy truskawki i wciskamy je. Brzegi drożdżówek smarujemy białkiem jajka oraz obsypujemy kruszonką.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. Drożdżówki pieczemy około 20 minut do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
Obżarciuch
czwartek, 11 czerwca 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!