Łatwy i niedrogi torcik z truskawkami, galaretką truskawkową, przełożony dżemem truskawkowym. Jest pyszny, znika z talerzy w mgnieniu oka
Średnica formy: 28 cm
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 12 dag cukru
- 6 dag mąki tortowej
- 6 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
dodatkowo:
- około 1/2 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego
- alkohol do nasączania (dla dzieci nasączamy sokiem truskawkowym)
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Potem stopniowo wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i na koniec olej. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 170 st. około 40 min. Gdy biszkopt odchodzi od brzegów tortownicy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 5 min. wyciągamy go. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu. Następnie wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty i nasączamy je. Pierwszy blat smarujemy dżemem i przykrywamy go drugim. Na nim ukladamy pokrojone truskawki, które zalewamy tężejącą galaretką.
Torcik wkładamy do lodówki, aby całkowicie zgęstniała galaretka.
Smacznego!
Gabriela Borowiec
poniedziałek, 22 czerwca 2015