Pyszne kluchy nadziewane śliwkami, uwielbiane przez dzieci i dorosłych
Ilość: 27 sztuk
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- ok. 300 g mąki pszennej
- 1 duże jajko lub 2 małe
- ok. 0,5 kg śliwek
dodatkowo:
- masło
- bułka tarta
- cukier
- cynamon
- śmietanka
- sól
Przygotowanie:
Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy do nich jajko, mąkę i zagniatamy ciasto. Następnie wykładamy je na oprószony mąką blat i formujemy wałek, z którego odcinamy kawałki ok. 4 cm. Te kawałki rozpłaszczamy dłonią posypaną maką. Na środku każdego placuszka umieszczamy pół, wypestkowanej śliwki. Potem dokładnie zlepiamy i formujemy w dloniach kulki.
Wrzucamy je porcjami do osolonej, wrzącej wody i gotujemy ok. 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane knedle polewamy bułką tartą zrumienioną na maśle i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem (jeżeli go lubimy). Można też polać śmietanką. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, dopiero co wyjęte z wody.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!