Knedle ze śliwkami

Pyszne kluchy nadziewane śliwkami, uwielbiane przez dzieci i dorosłych

Ilość: 27 sztuk

Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków 
  • około 300 g mąki pszennej 
  • 1 duże jajko lub 2 małe 
  • ok. 0,5 kg śliwek 
dodatkowo:
  • masło 
  • bułka tarta 
  • cukier 
  • cynamon 
  • śmietanka 
  • sól 




Przygotowanie:

Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy do nich jajko, mąkę i zagniatamy ciasto. Następnie wykładamy je na oprószony mąką blat i formujemy wałek, z którego odcinamy kawałki ok. 4 cm. Te kawałki rozpłaszczamy dłonią posypaną mąka. Na środku każdego placuszka umieszczamy pół, wypestkowanej śliwki. Potem dokładnie zlepiamy i formujemy w dłoniach kulki.



Wrzucamy je porcjami do osolonej, wrzącej wody i gotujemy ok. 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane knedle polewamy bułką tartą zrumienioną na maśle i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem (jeżeli go lubimy). Można też polać śmietanką. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, dopiero co wyjęte z wody.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

16 komentarzy:

  1. uwielbiam knedle, a te wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jak ja lubię knedle, a wieki ich nie jadłam :-) wpraszam się na porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej, jak ja dawno nie jadłam takich knedli. Dobrze, że mi przypomniałaś o nich. Musze zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne knedle! :) Zjadłbym chętnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ale wieki ich nie jadłam :) Jest dużo roboty z ich lepieniem. Czy mogę się wprosić na obiad ;) ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię knedle ze śliwkami. Pysznie podałaś z bułką i cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe! Aż muszę też zrobić bo nabrałam ogromnej ochoty na takie knedelki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszności:)
    bardzo lubimy i nawet mam zamiar jutro zrobić na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O matko mój mąż pokochał by cię na wieki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Az mam smaka je zrobic chociaz dzisiaj niedziela , Dzieki bedą jutro juz nie moge sie doczekac hihi Irena

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłyśmy knedli!!!! :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy ugotowane ziemniaki mają być posolone?

    OdpowiedzUsuń
  13. Polecam przepis. Knedle wyszły bardzo pyszne, wszystkim smakowały. Solimy wodę, do której wrzucamy knedla..

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne, szczególnie dzieciom smakowały... dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń