• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Zrazy wołowe



Zawijane zrazy, czyli zawijaski z niespodzianką są wspaniałą strawą zarówno dla oka, jak i dla podniebienia

Ilość: 5 sztuk

Składniki:

  • ok. 800 g wołowiny bez kości
  • 5 plasterków wędzonego boczku
  • 5 łyżek ostrej musztardy
  • papryka marynowana lub świeża
  • 2 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • smalec lub olej do smażenia
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • papryka mielona ostra lub słodka
  • sól



Przygotowanie:

Mięso kroimy na szerokie plastry, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Następnie posypujemy je mielonym pieprzem, smarujemy musztardą i odstawiamy na ok. 15 minut w chłodne miejsce. W międzyczasie kroimy 1 cebulę w talarki, a paprykę i ogórki w słupki. Na każdym płacie wołowiny układamy po plastrze boczku, a na nim cebulę, paprykę i ogórek. Boki mięsa składamy do środka, a plastry zwijamy w rulon. Powstałe roladki związujemy białą, grubą nitką lub spinamy je wykałaczkami, aby się nie rozwinęły.


Zrazy podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Następnie całość przekładamy do brytfanki lub innego garnka. Zrazy posypujemy papryką i zalewamy je szklanką wrzącej wody (w razie potrzeby wodę dolewamy). Dodajemy również ziele angielskie, liść laurowy, cebulę i czosnek. Wszystko dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 1,5 godz. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. 


Z gotowych zrazów zdejmujemy nici i podajemy je z kluskami śląskimi, kaszą gryczaną lub ziemniakami. Powstały sos z duszenia mięsa można doprawić śmietaną.

Smacznego!



Obżarciuch
9 Comments
mięsne, mięso wołowe, roladki wołowe, wołowina, zrazy wołowe
sobota, 6 lutego 2016
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
mięsne mięso wołowe roladki wołowe wołowina zrazy wołowe Zrazy wołowe

Polecane przepisy

9 komentarzy:

  1. Martyna Jacko6 lutego 2016 17:56

    Póki co, nie jem mięsa. Ale kiedyś to byłyby dla mnie strzał w dziesiątkę! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. kociolek-pysznosci6 lutego 2016 18:29

    Kawał treściwego mięska. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Joanna Ł6 lutego 2016 19:18

    Aż mi ślinka pociekła . myy pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Anulla6 lutego 2016 23:29

    ale bym zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Lena7 lutego 2016 07:36

    Wieki nie jadłam, kuszące zrazy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Marisa M7 lutego 2016 09:07

    nice blog =)
    following each other via GFC, G+ and Instagram?
    have a nice sunday =)
    xoxo

    http://freaky-like-gnui.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Maminek kulinarny7 lutego 2016 09:34

    Zrazy są cudne, pięknie zwinięte, pięknie upieczone i niesamowicie apetyczne. Nic tylko jeść i się zachwycać:)
    Aż żal, że nie mogliśmy być na tym obiedzie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Marzena Szkodzińska7 lutego 2016 11:18

    Super ci wyszły :-) mój tato jest specjalistą w naszej rodzinie od zrazów :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Angelika i Monika Candy Pandas7 lutego 2016 16:53

    W przekroju wyglądają fenomenalnie! Nie przepadamy za zrazami ale takie nawet kuszą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Stary przepis Babci na makowiec
  • thumbnails
    Chałwowiec bez pieczenia
  • thumbnails
    Najlepsze kotlety Babci
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Paszteciki z przepisu Babci

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria