Zawijane zrazy, czyli zawijaski z niespodzianką są wspaniałą strawą zarówno dla oka, jak i dla podniebienia
Ilość: 5 sztuk
Składniki:
- ok. 800 g wołowiny bez kości
- 5 plasterków wędzonego boczku
- 5 łyżek ostrej musztardy
- papryka marynowana lub świeża
- 2 ogórki konserwowe lub kiszone
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- smalec lub olej do smażenia
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz
- papryka mielona ostra lub słodka
- sól
Mięso kroimy na szerokie plastry, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Następnie posypujemy je mielonym pieprzem, smarujemy musztardą i odstawiamy na ok. 15 minut w chłodne miejsce. W międzyczasie kroimy 1 cebulę w talarki, a paprykę i ogórki w słupki. Na każdym płacie wołowiny układamy po plastrze boczku, a na nim cebulę, paprykę i ogórek. Boki mięsa składamy do środka, a plastry zwijamy w rulon. Powstałe roladki związujemy białą, grubą nitką lub spinamy je wykałaczkami, aby się nie rozwinęły.
Zrazy podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Następnie całość przekładamy do brytfanki lub innego garnka. Zrazy posypujemy papryką i zalewamy je szklanką wrzącej wody (w razie potrzeby wodę dolewamy). Dodajemy również ziele angielskie, liść laurowy, cebulę i czosnek. Wszystko dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 1,5 godz. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Z gotowych zrazów zdejmujemy nici i podajemy je z kluskami śląskimi, kaszą gryczaną lub ziemniakami. Powstały sos z duszenia mięsa można doprawić śmietaną.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!