Ciasto orzechowe z jabłkami

Jesienne ciasto z dużą ilością orzechów włoskich i jabłek. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich 
  • 200 g masła 
  • 2 szklanka mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 jajka 
  • 8 łyżek mleka 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jabłek
  • opcjonalnie budyń śmietankowy



Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i masło zagniatamy tak, aby powstało nam ciasto przypominające kruszonkę. Wsypujemy cukier, a następnie orzechy oraz mieszamy. Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem, dodajemy do przygotowanego ciasta i miksujemy.



Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę (jeżeli jabłka mają dużo soku, można je wymieszać z proszkiem budyniowym, ale nie jest to konieczne). Gęste ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na wierzchu układamy jabłka. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 40 min.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. Fantastyczne ciasto. I składniki i przepis i zdjęcia. Pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na jesień. U mnie też ostatnio wylądowało ciacho pełne orzechów włoskich i migdałów <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Super :) a orzechów mam pod dostatkiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak na nie patrzę to aż mam ochotę na takie ciacho. Dawno nie jadłam ciasta z jabłuszkami. A tak pysznie kusi... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię:)
    jabłka i orzechy to zgrana paczka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam :) jabłka i orzechy bardzo pasują do siebie :)

    OdpowiedzUsuń