Podudzia z kurczaka pieczone z warzywami w sosie pomidorowym, znakomicie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny
Składniki:
- 10 podudzi
 - 2 pomidory
 - 1 łyżka koncentratu
 - 1 papryka czerwona
 - 1 cebula
 - kilka pieczarek
 - 3 ogórki kiszone
 - sól i pieprz
 - papryka słodka
 
Przygotowanie:
Podudzia myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem oraz papryką słodką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Między kurczakiem układamy pokrojoną w piórka cebulę. Na wierzchu dajemy pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki w słupki i pieczarki w plasterki. 
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i blendujemy z koncentratem, polewamy kurczaka. Mięso przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st., pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kurczak kurczak na obiad kurczak po bałkańsku obiad podudzia podudzia po bałkańsku
Lubię takie dania 😊
OdpowiedzUsuńPyszne danie, mniamm :)
OdpowiedzUsuńMoże być. Danie ładnie wygląda, ale już tak nie smakuje. Gdyby kurczak poleżał w tym sosie conajnmniej kilka godzin, to zapewne smak byłby lepszy. Czy zrobię koleny raz?- nie.
OdpowiedzUsuńOdkąd trafiłem na Twojego bloga, to nie wiem co zjeść. Świetne przepisy
OdpowiedzUsuń