Ciasto Ekler

Przepis na ciasto Ekler dostałam od koleżanki z pracy. Robi się je ekspresowo i wszyscy się nim zachwycają

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
masa śmietanowa:
  • 660 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku
dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek mleka
  • około 400 g herbatników maślanych



Przygotowanie:

Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Pól szklanki mleka odlewamy i mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko, mieszamy do zgęstnięcia budyniu i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce budyń ciągle ucierając, aż powstanie jednolity krem. Masę budyniową wykładamy na herbatniki.



Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Na masie budyniowej układamy warstwę ciastek. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i małym strumieniem wlewamy zimną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na herbatniki.



Na masie śmietanowej układamy ostatnią warstwę herbatników. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Wierzch polewamy lekko przestygniętą czekoladą tworząc wzorki. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 komentarzy:

  1. nie dość że kapitalnie wygląda to jeszcze lepiej smakuje:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię to ciasto, z kawką smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. trzy czwarte szklanki cukru do budyniu?chyba kogos pogieło totalnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukru możesz dać według własnych upodobań. Tutaj nikogo nie pogieło

      Usuń
  4. Czy herbatniki moczymy w mleku ?

    OdpowiedzUsuń
  5. ja zamiast ciastek daje ciasto francuskie to jest dopiero wypas

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale 1 warstwa surowego ciasta tylko no spod i 2 warstwy herbatkikow?

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepraszam miało być surowego ciasta francuskiego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dać ciasto francuskie ale najpierw je upiecz

      Usuń
  8. 500ml mleka i 1i1/2 łyżki mąki, z tego wyjdzie strasznie rzadki budyń.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest mąka ziemniaczana, a do tego żółtka, budyń będzie odpowiednio gęsty

      Usuń
  9. Ja dałam dwie i pół łyżki mąki do budyniu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy jak użyje innej mąki też mi to wyjdzie ? Np mąka ryżowa albo kokosowa ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężko powiedzieć, bo nie próbowałam na takiej mące :)

      Usuń
  11. Czy zamiast 660ml smietanki 30% mogę dać 500ml śmietanki 36%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ale do śmietanki 36% nie dawałbym żelatyny

      Usuń
  12. Mam blaszki o wym.25na40cm.to jaka musi być proporcja?

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki wymiar blaszki ma być

    OdpowiedzUsuń