Zapiekanka z makaronu spaghetti

Ostatnio po obiedzie zostało mi sporo makaronu spaghetti, postanowiłam go wykorzystać na kolację. Wyciągnęłam z lodówki kilka składników, wymieszałam z makaronem i wstawiłam do piekarnika do zapieczenia. Powstała pyszna makaronowa zapiekanka, a domownicy pytali czy nie ma więcej. Teraz częściej będę wykorzystywała ten patent na pozostały makaron. Polecam Wam ten przepis, jak też macie resztki makaronu z którymi nie wiecie co zrobić


Składniki:
  • ugotowany makaron spaghetti (około 200 g, waga suchego makaronu)
  • 250 g sera żółtego
  • 250 g ulubionej szynki
  • 10 łyżek ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki chili pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki ziół do pizzy
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, szynkę kroimy w kostkę. Ketchup, miód, curry, chili cayenne i zioła do pizzy mieszamy. Doprawimy solą i pieprzem do smaku. Do makaronu dodajemy szynkę, sos i 2/3 sera żółtego. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego i wierzch posypujemy pozostawionym serem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 20 min. do zapieczenia sera.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na makaron...

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba z ciekawości spróbuję, bo akurat mam ugotowany makaron w lodówce:P Miód, curry i chilli... coś mi mówi, że Twój pomysł może być naprawdę niezły:D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubie pikantne dania.Czy to takie jest? wyglada oblednie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest pikantne, poziom ostrości można zmieniać dodając więcej lub mniej cayenne

      Usuń