Sposób Dziadka na wzmocnienie odporności

Dziadek zawsze powtarza, że jemu choroby nie są groźne, bo codziennie pije nektar wzmacniający. Biorąc z niego przykład i my zaczęliśmy sięgać po ten napój. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a działa zbawiennie na organizm. Odkąd pijemy napój miodowo - cytrynowy przestały nas nawiedzać kaszle, katary i inni nieproszeni goście😄 Szczególnie w okresie jesiennym i zimowym warto zadbać o układ odpornościowy i wzmacniać go naturalnymi sposobami. Tak więc pijmy ten napój na zdrowie


Składniki:
  • 3 duże łyżki miodu naturalnego (u mnie nawłociowego)
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 1 l wody mineralnej lub przegotowanej nie cieplejszej niż 30 st. C


Ilość miodu i soku z cytryny najlepiej dostosować do własnych preferencji smakowych, zależnie od tego czy chcemy uzyskać bardziej lub mniej słodki lub kwaśny napój. Dla nas podane wyżej proporcje są idealne. Smak napoju może nieco się różnić w zależności od rodzaju użytego miodu np. wielkowatowego, gryczanego. Miód jakiego chcemy użyć do napoju powinien być naturalny, najlepiej ze sprawdzonego źródła. Ja używam miodu z pasieki Dziadka. Mam pewność, że jest naturalny i zdrowy, a ze słoika za każdym razem wydobywa się wspaniały zapach miodu. Do przygotowania napoju można użyć wody mineralnej lub przegotowanej. Należy pamiętać, że woda nie może być cieplejsza niż 30 st. C.


Przygotowanie:

Do dzbanka dodajemy miód, wlewamy sok wyciśnięty z cytryny i wlewamy wodę. Całość mieszamy do rozpuszczenia. Miód lepiej rozpuszcza się w ciepłej wodzie, szczególnie ten już skrystalizowany. Pamiętajmy, że woda nie może być zbyt gorąca, najlepiej taka do 30 st. C. Napój na wzmocnienie najlepiej przygotować wieczorem i pić rano, ale również można go popijać w ciągu dnia. Napój miodowo - cytrynowy nie tylko wzmacnia odporność i kondycję organizmu, ale też znakomicie sprawdza się jako lemoniada na ukojenie pragnienia w ciepłe dni.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Na zdrowie!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Ja na odporność polecam syrop Alpikol. Jest smaczny i ma fajny, naturalny skład: czarny bez, pelargonia afrykańska, maliny. Można podawać od 3 r. ż. Odkąd go bierzemy, to nie pamiętam, kiedy chorowaliśmy :)

    OdpowiedzUsuń