Syrop imbirowy - eliksir zdrowia

W okresie zimowym w naszym domu króluje syrop imbirowy. Zawsze pomaga nam zwalczyć wszelkie katary, ból gardła i kaszle. Jest nie tylko super wspomagaczem w walce z objawami przeziębienia, ale również pysznym dodatkiem do herbaty czy wody. Syrop imbirowy to naturalny, domowy eliksir zdrowia, który w okresie zimowym jest bardzo przydatny


Ilość: około 750 ml
Składniki:
  • 500 g świeżego imbiru
  • 400 ml wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka naturalnego, płynnego miodu wielokwiatowego


Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi około 750 ml syropu. Tak zrobiony syrop z imbiru jest dość mocno skoncentrowany dlatego do herbaty czy wody wystarczy dodać tylko 1 łyżkę. Będziemy wtedy odczuwać przyjemny smak imbiru. Oczywiście najlepiej syrop z imbiru dodawać wg własnych upodobań, można go dodać mniej lub więcej w zależności od tego jak mocno wyczuwamy ma być w napoju. Pozostałych kawałków imbiru po gotowaniu nie wyrzucam, przekładam je do słoika i dodaję do herbaty. Z ugotowanych kawałków imbiru można zrobić również imbir kandyzowany. Wystarczy go obtoczyć w cukrze i podsuszyć w piekarniku przez około 10 - 15 min. w 60 - 70 stopniach C.


Przygotowanie:

Obrany imbir kroimy w plasterki i przekładamy do garnka. Wsypujemy cukier, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Imbir gotujemy około 15 - 20 min. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce na około 24 godz.


Po tym czasie syrop odcedzamy, dodajemy płynny miód i mieszamy do połączenia. Syrop przelewamy do butelek i zakręcamy. Kawałki imbiru przekładamy do słoiczków, zakręcamy. Przechowujemy w lodówce. Nie wiem ile taki syrop z imbiru można przechowywać. U mnie znika bardzo szybko, robię go na bieżąco co kilka dni.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. O tak, bez imbiru zimą ani rusz. A szczególnie zimą, która nie do końca jest zimą, tylko takim zmiennym nie wiadomo czym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do herbaty najlepszy. Już nie raz uratował mnie od choroby. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno czytałem o świetnych właściwościach imbiru. Wielkie dzięki za ten wpis!

    OdpowiedzUsuń