Boloński garnek - jednogarnkowy obiad bez wysiłku

Szybko, smacznie i z jednego garnka takie dania chyba każdy lubi. Boloński garnek to obiad, który nie wymaga wysiłku, robi się błyskawicznie i bez zbędnego brudzenia dużej ilości garnków. Takie dania z makaronem w naszym domu są uwielbiane, szczególnie kiedy nie mamy czasu na stanie w kuchni. Teraz kiedy mamy upragnioną wiosnę takie dania są strzałem w 10! Kilkanaście minut pracy i cała rodzina zajada się ze smakiem


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • papryka słodka do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku
  • puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1 litr wody
  • 250 g makaronu pióra lub innego
  • 250 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego




Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i mięso mielone. Dodajemy przyprawy: paprykę słodką, oregano, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i sól. Całość smażymy, aż mięso będzie w sam raz, a cebula zmięknie. Następnie dodajemy pomidory z puszki i wlewamy wodę. Zagotowujemy. Wsypujemy makaron i mrożoną marchewkę z groszkiem.


Całość gotujemy, aż makaron będzie miękki. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Sos opcjonalnie można na koniec zagęścić mąką, ale nie jest to konieczne.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Przeczytałem twój post dotyczący przepisu na boloński garnek i muszę powiedzieć, że zgadzam się z tobą w całej rozciągłości. Ja także uwielbiam tego typu szybkie dania, zwłaszcza te, które można przygotować w jednym garnku. Boloński garnek to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny, bo nie tylko jest łatwy w przygotowaniu, ale też smaczny i sycący. To połączenie mięsa mielonego, makaronu, warzyw i sosu pomidorowego sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nie wiem jak Ty, ale ja lubię eksperymentować w kuchni i testować różne przepisy, zwłaszcza te, które pozwalają mi na oszczędność czasu i energii. Dlatego też boloński garnek to dla mnie strzał w dziesiątkę, bo pozwala mi na przygotowanie pysznego i pożywnego dania w ciągu zaledwie kilkudziesięciu minut.

    OdpowiedzUsuń