Z dwóch składników i pysznego sosu robię chrupiąca surówkę, lepsza niż z garmażerki

Jedną z naszych ulubionych surówek jest właśnie ta surówka przygotowana z dwóch składników i pysznego sosu. Surówka wychodzi chrupiąca i smakuje lepiej niż z garmażerki. Pasuje do różnych dań obiadowych tych mięsnych jak i bezmięsnych. Taka surówka jest znakomitym uzupełnieniem niejednego obiadu


Składniki:
  • około 300 g białej części pora
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 12% lub 18%
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku




Przygotowanie:
Pora kroimy w półtalarki, a jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka mieszamy z sokiem z cytryny. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do miski przekładamy pora, jabłka i przygotowany sos. Mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki do przegryzienia na około 1 godzinę. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: