Sałatka biały łabędź - weselna sałatka z białych warzyw

Sałatka biały łabędź to przepyszna sałatka z białych warzyw. Ta sałatka znakomicie smakuje podawana z pieczonymi mięsami. Jest rewelacyjna do wszelakiego mięsa z grilla czy ogniska. U nas często gości taka sałatka właśnie w towarzystwie pieczonych mięs czy to z piekarnika, ogniska czy z grilla. Polecam Wam ten przepis


Składniki:
  • 2 ugotowane pietruszki (najlepiej z rosołu)
  • 1/2 ugotowanego selera (najlepiej z rosołu)
  • 2 ugotowane duże ziemniaki
  • 1 ugotowany kalafior
  • 2 ugotowane jajka
  • kilka rzodkiewek
  • biała część pora (około 15 cm)
  • pęczek koperku
  • 1/2 szklanki gorącego bulionu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku


Przygotowanie:
Selera i pietruszki kroję w małą kostkę. Ziemniaki i jajka kroję w dużą kostkę. Kalafior kroję na większe kawałki. Rzodkiewki kroję w pół plasterki. Składniki daję do miski. Pora kroję w półplasterki. Do gorącego buliony dodaję pora i koperek (ja daję mrożony). Mieszam. Dodaję musztardę i ocet jabłkowy. Mieszam i doprawiam solą i pieprzem.


Pora w bulionie przekładam do sałatki. Składniki mieszam. Sałatka jest gotowa do podania. Nam najlepiej smakuje ta sałatka jak jest w temp. pokojowej. Kiedy ją schowam do lodówki to wcześniej przed podaniem wyjmuję, żeby się ogrzała.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!