Sałatka biały łabędź to przepyszna sałatka z białych warzyw. Ta sałatka znakomicie smakuje podawana z pieczonymi mięsami. Jest rewelacyjna do wszelakiego mięsa z grilla czy ogniska. U nas często gości taka sałatka właśnie w towarzystwie pieczonych mięs czy to z piekarnika, ogniska czy z grilla. Polecam Wam ten przepis
- 2 ugotowane pietruszki (najlepiej z rosołu)
- 1/2 ugotowanego selera (najlepiej z rosołu)
- 2 ugotowane duże ziemniaki
- 1 ugotowany kalafior
- 2 ugotowane jajka
- kilka rzodkiewek
- biała część pora (około 15 cm)
- pęczek koperku
- 1/2 szklanki gorącego bulionu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
Selera i pietruszki kroję w małą kostkę. Ziemniaki i jajka kroję w dużą kostkę. Kalafior kroję na większe kawałki. Rzodkiewki kroję w pół plasterki. Składniki daję do miski. Pora kroję w półplasterki. Do gorącego buliony dodaję pora i koperek (ja daję mrożony). Mieszam. Dodaję musztardę i ocet jabłkowy. Mieszam i doprawiam solą i pieprzem.
Pora w bulionie przekładam do sałatki. Składniki mieszam. Sałatka jest gotowa do podania. Nam najlepiej smakuje ta sałatka jak jest w temp. pokojowej. Kiedy ją schowam do lodówki to wcześniej przed podaniem wyjmuję, żeby się ogrzała.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kalafior pietruszka sałatka biały łabędź sałatka komunijna sałatka na komunię sałatka weselna sałatka z białych warzyw sałatka z kalafiorem sałatki seler ziemniaki