Kolorowe deserki w 3 smakach

Kolorowe deserki w 3 smakach to przepyszne lekkie, kremowe deserki, które sprawdzą się w każdej sytuacji, a do tego przygotowuje się je w ekspresowym tempie. Takie deserki super się prezentują i znakomicie smakują. Z pewnością zadowolą niejedno podniebienie. Deserek brzoskwiniowy jest lekki, kremowy i słodki, ale nie przesadnie. Deserek truskawkowy jest mniej słodki od deserku brzoskwiniowego. Krem śmietanowy fajnie przełamuje mus truskawkowy. Deserek brzoskwiniowy i truskawkowy to znakomita propozycja dla wielbicieli owoców i różnego rodzaju deserów owocowych. Trzeci deserek z ciasteczkami oreo jest leki, pyszny i lekko chrupiący. Połączenie śmietanki i ciasteczek oreo jest idealne. Z pośród tych trzech wersji kolorowych deserków z pewnością, każdy znajdzie dla siebie coś pysznego. A Wy który z tych deserków wybieracie? Wolicie deserki owocowe czy raczej bez owoców. Dajcie znać.


Składniki:
  • puszka brzoskwiń w syropie (820 g)
  • 300 g truskawek + do ozdoby deserków
  • opakowanie ciastek oreo (176 g)
  • 100 g herbatników maślanych
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • listki mięty do ozdoby


Pamiętajcie, że przed ubijaniem śmietankę należy porządnie schłodzić w lodówce najlepiej przez minimum 12 godzin.


Przygotowanie:
Brzoskwinie z puszki odsączam na sitku i odstawiam je na chwilę, żeby dobrze ociekły. Z truskawek usuwam szypułki i wrzucam je do misy blendera. Truskawki blenduję na mus. Ocieknięte z syropu brzoskwinie, przekładam do misy blendera. Jedną połówkę brzoskwini zostawiam do przybrania deserków. Brzoskwinie tak jak truskawki blenduję na mus. Do śmietanki dodaję cukier puder. Śmietankę z cukrem ubijam. Do ubitej śmietanki ale jeszcze nie na sztywno dodaję serek mascarpone. Śmietankę z serkiem ubijam na sztywną masę. Musy owocowe i masę śmietanową mam gotową, to zaczynam składać deserki.


Deserek truskawkowy i brzoskwiniowy przygotowuję w taki sam sposób z tym, że do jednych szklanek nakładam mus z truskawek, a do drugich mus z brzoskwiń. Na spód szklanek kruszę herbatniki. Wyciskam za pomocą rękawa cukierniczego warstwę masy śmietanowej i nakładam do części szklanek mus z truskawek, a do części szklanek mus brzoskwiniowy. Następnie daje ponownie masę śmietanową i warstwę z musu truskawkowego lub z musu z brzoskwiń. Na wierzch daję masę śmietanową. Deserki truskawkowe przybieram truskawką, a na górę deserków brzoskwiniowych daję plasterek brzoskwini i listki świeżej mięty. Kiedy deserki owocowe mam gotowe przygotowuję deserki oreo. Na spód szklanek kruszę ciasteczka oreo. Następnie wyciskam za pomoca rękawa cukierniczego masę śmietanową i ponownie daję pokruszone ciasteczka oreo. Deserek zakańczam masą śmietanową i układam połowę ciasteczka oreo. Takie deserki można podać od razu po przygotowaniu, ale najlepiej smakują schłodzone.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!