Zakręcone ogórki to rewelacyjny pomysł na przepyszną przekąskę do grilla. Tak przygotowane ogórki znakomicie wyglądają. Goście zawsze są zachwyceni takimi ogórkami. Polecam ten przepis
- 8 ogórków gruntowych
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżki oleju
Do zrobienia zakręconych ogórków potrzebne są pałeczki do sushi, ja akurat nie mam więc wykorzystam słomki. Ogórka układam pomiędzy słomkami i ogórka kroje pod kątem prostym w plasterki, dzięki temu, że mam słomki, ogórka nie przekrajam do końca. Następnie ogórka odwracam do góry nogami i tym razem kroję go pod ukosem. Z pokrojonego ogórka wychodzi sprężynka, harmonijka. Do miski wlewam sos sojowy, ocet ryżowy, miód, wsypuję sezam, ostrą paprykę i dodaję olej. Składniki na sos mieszam.
Ogórki mieszam z przygotowanym sosem. Zakręcone ogórki wstawiam do lodówki na około 1 godzinę, smaki się fajnie przegryzą, a ogórki zmiękną. Jeżeli nie chcecie, żeby ogórki były takie długie, możecie je podzielić na mniejsze kawałki. U nas zdecydowanie w taki sposób przygotowane ogórki muszą być długie.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki na przekąskę przekąski z ogórków sałatka z ogórków sałatki zakręcone ogórki