Sałatka ambrozja

Sałatka ambrozja to przepyszna sałatka z kurczakiem i makaronem. Taką sałatkę można zrobić na różnego rodzaju imprezki jak i jako przekąskę w ciągu dnia. Sałatkę można spakować w pojemnik i zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Ta sałatka jest prosta w przygotowaniu, syta i smaczna. Polecam ten przepis


Składniki:
  • mięso z 4 udźców z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy kebab gyros
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 150 g drobnego makaronu (u mnie krótkie rurki)
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 3 - 4 ogórki konserwowe
  • puszka kukurydzy konserwowej (400 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 12% lub 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • liście świeżej bazylii do ozdoby


Do zrobienia sałatki wykorzystałam mięso z udźców z kurczaka, z powodzeniem możecie je zamienić na fileta z kurczaka. Sałatka z filetem wyjdzie równie smaczna.


Przygotowanie:
Mięso z udźców z kurczaka kroję w kostkę. Do mięsa dodaję przyprawę kebab gyros i pokrojoną w piórka cebulę. Mieszam. Mięso razem z cebulą smażę na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Usmażonego kurczaka odstawiam do wystygnięcia. Drobny makaron gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron odsączam i odstawiam do wystygnięcia. Paprykę żółta i czerwoną i ogórki konserwowe kroję w kostkę. Pokrojone składniki przekładam do miski. Dodaję odsączoną kukurydzę, ostygniętego kurczaka i makaron. Do składników dodaję majonez i śmietanę. Sałatkę mieszam, w razie potrzeby doprawiam sola i pieprzem.


Sałatkę przekładam do salaterki. Na wierzchu sałatki układam pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i liście bazylii. Tak przygotowana sałatka jest gotowa do podania, ale najlepiej smakuje jak postoi chwilę w lodówce i smaki się przegryzą.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!