Kotlety schabowe po kowalsku

Kotlety schabowe po kowalsku to przepyszne kotlety z aromatyczną cebulą, serem żółtym i sosem. Takie kotlety są dość kaloryczne, ale od czasu do czasu można poszaleć i na takie pyszności można sobie pozwolić. Polecam Wam ten przepis


Składniki:
  • 9 rozbitych kotletów ze schabu
  • bułka tarta do panierowania
  • 3 jajka
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka przyprawa curry
  • olej do smażenia
  • około 100 g startego sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ulubionego ketchupu


Przygotowanie:
Jajka wbijam do głębokiego talerza. Doprawiam solą, pieprzem i słodką papryką. Jajka z przyprawami roztrzepuję. Do drugiego talerza wsypuję bułkę tartą. Rozbite kotlety schabowe obtaczam w jajku, a następnie bułce tartej. Opanierowane kotlety smażę na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety zdejmuję na talerz włożony ręcznikiem papierowym, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie pokrojone w piórka cebule wrzucam na patelnie z niewielką ilością oleju. Cebule doprawiam pieprzem i przyprawą curry. Mieszam i smażę, aż cebula będzie miękka.


Usmażone kotlety układam na blaszce piekarnikowej. Na każdym kotlecie rozkładam cebule i posypuję serem żółtym.
Majonez mieszam z ketchupem. Powstały sos nakładam na kotlety. Tak przygotowane kotlety wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C z funkcją góra - dół. Kotlety zapiekam około 10 -15 minut, aż ser się ładnie rozpuści. Zapieczone kotlety podaję z ziemniakami i ulubioną surówką.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!