Buraczki zasmażane - tradycyjny, ciepły dodatek do obiadu

Zasmażane buraczki to przepyszny ciepły dodatek do obiadu. U nas takie buraczki jesienią pojawiają się bardzo często. Można zrobić takich buraczków większą porcję, a później w ciągu tygodnia tylko je odgrzać do obiadu. Polecam Wam ten przepis


Składniki:
  • 1 i 1/2 kg buraków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżka octu spirytusowego 10%
Waga podanych warzyw jest przed ich przygotowaniem/ obraniem. Do pieczenia najlepiej jest wybrać podobnej wielkości buraki, wtedy wszystkie buraki równomiernie się pieką. Nie ma efektu, że jedne buraki są już upieczone, a drugie nadal są twarde. Buraki do przepisu zamiast piec można też ugotować.


Przygotowanie:
Dobrze wymyte buraki układam w naczyniu żaroodpornym i piekę je pod przykryciem. Buraki piekę do miękkości przez około godzinę w 180 st. C. Ostygnięte buraki obieram. Buraki do stygnięcia najlepiej jest zostawić pod przykryciem, wtedy skórka swobodnie odchodzi z buraków. Obrane buraki ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroję w drobną kostkę.


W garnku rozpuszczam 3 łyżki masła. Do masła przekładam cebulę i smażę kilka minut, aż cebula zmięknie. Do podsmażonej cebuli wsypuje mąkę. Mieszam i króciutko smażę, żeby mąka, się chwilkę spieniła na patelni. Do cebuli przekładam buraki. Wszystko mieszam i gotuję, aż buraczki będą gorące.


Buraki doprawiam cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszam. Dodaję ocet i ponownie mieszam, chwilkę smażę. Tak przygotowane buraczki są gotowe do podania jako dodatek do obiadu.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!