Przepyszny domowy napój jak Pysio. Jest to rewelacyjne połączenie dyni i pomarańczy. Zdecydowanie zdrowsza wersja popularnych soków przecierowych dla dzieci. U nas taki napój znika w ekspresowym tempie i do zimy na pewno nie dotrwa, chyba, że zrobię jego większą ilość, bo u nas idzie w ilościach hurtowych. Jest uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale i dorosłych. Polecam Wam ten przepis. A jak lubicie takie domowe soki przecierowe to polecam Wam przepis na domowego Kubusia lub przepis na domową multiwitaminę
Składniki:
- 1 i 1/2 oczyszczonej dyni
- 3 pomarańcze
- 3 litry wody
- 350 g cukru
- 20 g kwasku cytrynowego
Z podanych składników wyszło mi 4 litry gotowego już napoju. Do przepisu wykorzystałam 1,5 kg oczyszczonej już i pokrojonej dyni. Jeżeli do przepisu użyjecie dynię hokkaido, to nie musicie jej obierać, bo skórka takiej dyni nadaje się do jedzenia, a po ugotowaniu jest mięciutka.
Przygotowanie:
Dynię oczyszczam z pestek, obieram i kroję ją w kostkę. Pokrojoną dynię przekładam do dużego garnka. Pomarańcze porządnie myję i sparzyłam wrzątkiem. Z pomarańczy wyciskam sok. Skórkę z pomarańczy wkładam do garnka z dynią. Garnek stawiam na kuchenkę i dolewam wodę.
Wszystko gotuję, aż dynia będzie miękka, a nawet zacznie się rozpadać. Następnie z garnka wyciągam skórki z pomarańczy.
Wsypuję cukier, kwasek cytrynowy i wlewam sok wyciśnięty z pomarańczy. Całość mieszam i gotuję 5 minut. Zawartość garnka blenduję. Sok zagotowuję i rozlewam do butelek i słoików. Zakręcam i pasteryzuję na mokro Słoiki ustawiam w garnku i nalewam wodę do około 2/3 ich wysokości. Słoiki pasteryzuję na średniej mocy palnika przez 15 minut od momentu zagotowania się wody. Zapasteryzowane słoiki ostrożnie wyjmuje i pozostawiam do wystygnięcia. A później wynoszę je do spiżarki.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowy napój domowy sok domowy sok kubuś domowy sok pysio napój do słoików napój jak pysio przetwory przetwory z dyni sok sok przecierowy sok z dyni