Domowy napój jak Pysio

Przepyszny domowy napój jak Pysio. Jest to rewelacyjne połączenie dyni i pomarańczy. Zdecydowanie zdrowsza wersja popularnych soków przecierowych dla dzieci. U nas taki napój znika w ekspresowym tempie i do zimy na pewno nie dotrwa, chyba, że zrobię jego większą ilość, bo u nas idzie w ilościach hurtowych. Jest uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale i dorosłych. Polecam Wam ten przepis. A jak lubicie takie domowe soki przecierowe to polecam Wam przepis na domowego Kubusia lub przepis na domową multiwitaminę


Ilość: 4 litry gotowego napoju
Składniki:
  • 1 i 1/2 oczyszczonej dyni
  • 3 pomarańcze
  • 3 litry wody
  • 350 g cukru
  • 20 g kwasku cytrynowego
Z podanych składników wyszło mi 4 litry gotowego już napoju. Do przepisu wykorzystałam 1,5 kg oczyszczonej już i pokrojonej dyni. Jeżeli do przepisu użyjecie dynię hokkaido, to nie musicie jej obierać, bo skórka takiej dyni nadaje się do jedzenia, a po ugotowaniu jest mięciutka.


Przygotowanie:
Dynię oczyszczam z pestek, obieram i kroję ją w kostkę. Pokrojoną dynię przekładam do dużego garnka. Pomarańcze porządnie myję i sparzyłam wrzątkiem. Z pomarańczy wyciskam sok. Skórkę z pomarańczy wkładam do garnka z dynią. Garnek stawiam na kuchenkę i dolewam wodę.
Wszystko gotuję, aż dynia będzie miękka, a nawet zacznie się rozpadać. Następnie z garnka wyciągam skórki z pomarańczy.


Wsypuję cukier, kwasek cytrynowy i wlewam sok wyciśnięty z pomarańczy. Całość mieszam i gotuję 5 minut. Zawartość garnka blenduję. Sok zagotowuję i rozlewam do butelek i słoików. Zakręcam i pasteryzuję na mokro Słoiki ustawiam w garnku i nalewam wodę do około 2/3 ich wysokości. Słoiki pasteryzuję na średniej mocy palnika przez 15 minut od momentu zagotowania się wody. Zapasteryzowane słoiki ostrożnie wyjmuje i pozostawiam do wystygnięcia. A później wynoszę je do spiżarki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!