czwartek, 17 sierpnia 2017

Ciasto cytrynowe bez pieczenia



Połączenie herbatników, cytrynowej pianki, galaretki i masy jogurtowej, czyli orzeźwiające i bardzo smaczne ciasto bez pieczenia

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

pianka cytrynowa:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 ml wrzątku
masa jogurtowa:
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 ml wrzątku
dodatkowo:
  • około 20 herbatników
  • 2 galaretki cytrynowe 
  • 500 ml wrzątku




Przygotowanie:

1 galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając małym strumieniem wlewamy wystudzoną galaretkę cytrynową. Piankę cytrynową wykładamy na herbatniki i odstawiamy do zastygnięcia. W międzyczasie 2 galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Tężejącą  galaretkę przelewamy na piankę. 


Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i zimną mieszamy z jogurtem. Masę jogurtową wylewamy na zastygnięte ciasto. Wstawiamy je do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!




12 komentarzy:

  1. ale Ci piękne warstwy wyszły! Pycha ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie apetyczne ciasto :) Proszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne na letnie upały! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Raczej deser, niż ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne ciasto, piękne warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Po co ta smietanka 30% w masie jogurtowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma śmietanki w masie jogurtowej :)

      Usuń
    2. Teraz niby nie ma, ale wcześniej zamiast 200ml wrzątku było 200ml śmietanki

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...