Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Połączenie herbatników, cytrynowej pianki, galaretki i masy jogurtowej, czyli orzeźwiające i bardzo smaczne ciasto bez pieczenia

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

pianka cytrynowa:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 ml wrzątku
masa jogurtowa:
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 ml wrzątku
dodatkowo:
  • około 20 herbatników
  • 2 galaretki cytrynowe 
  • 500 ml wrzątku



Przygotowanie:

1 galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając małym strumieniem wlewamy wystudzoną galaretkę cytrynową. Piankę cytrynową wykładamy na herbatniki i odstawiamy do zastygnięcia.



W międzyczasie 2 galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę przelewamy na piankę. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i zimną mieszamy z jogurtem. Masę jogurtową wylewamy na zastygnięte ciasto.



Wstawiamy je do lodówki najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy: