wtorek, 15 sierpnia 2017

Warstwowa sałatka do grilla



Znakomita warzywna sałatka z jajkami i sosem koperkowym. Idealna do dań z grilla i wędliny

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 6 średnich ogórków kiszonych
  • 6 jajek
  • 1 pomidor
  • około 200 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek szczypiorku
sos koperkowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • pęczek świeżego koperku
  • sól i pieprz




Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plasterki. Majonez mieszamy ze śmietaną i posiekanym koperkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na dno miski wsypujemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Na ściance miski układamy połówki pomidorków koktajlowych, a środek wypełniamy pokrojonym w kostkę pomidorem. Następnie wykładamy połowę sosu koperkowego i układamy jajka.


Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i wsypujemy na jajka. Potem wykładamy resztę sosu koperkowego i wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Smakowita propozycja :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno jest pyszna, ja robię sałatkę gyros podobnie wyglądającą

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba ta sałatka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno pyszna , ale czy na grilla? boże , na grillu tyle tłustego mięsa i kiełbas a do tego jeszcze tak kaloryczna sałatka ? o nie do grilla sałatka tylko bez dodatków majonezowych i jajecznych.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...