czwartek, 9 listopada 2017

Sernik gotowany w 20 minut



Ekspresowy sernik gotowany na herbatnikach, znakomita alternatywa dla tradycyjnego sernika. Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut, a smakuje wyśmienicie

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

sernik:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 ml mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 200 g masła
polewa:
  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka mleka w proszku
dodatkowo:
  • około 300 g herbatników



Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy masło z cukrem. Do ciepłego, ale nie gorącego masła dodajemy ser z wiaderka i jajka oraz mieszamy na jednolitą konsystencję. Proszek budyniowy mieszamy z mlekiem i wlewamy do sera. Całość gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki, wykładamy połowę gorącej masy serowej oraz przykrywamy drugą warstwę ciastek. Następnie wykładamy resztę masy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao i mleko w proszku oraz polewę wykładamy na herbatniki. Tak przygotowane ostygnięte ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!



55 komentarzy:

  1. to się nazywa pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy jajka ukręcamy najpierw na płynną masę zanim wlejemy do sera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, mieszamy razem z serem i rozpuszczonym masłem :)

      Usuń
  3. Skopiowałam przepis i spróbuję wykonać. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  4. na pewno mi wyjdzie? jest to sprawdzony przepis? wygląda wyjątkowo pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno wyjdzie, ciasto jest proste do zrobienia :)

      Usuń
  5. Na jaką wielkość blachy podane są składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A juz wiem, nie zauważyłam wcześniej

      Usuń
  6. Czy budyń z cukrem, czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  7. Serniki bardzo lubię, a gotowany to jeden z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super wygląda, mam pytanie cze nie wystarczą same żółtka, muszą być całe jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Calkiem jak moja kolezanka dasz jej przepis a ta zmienia po swojemu to po co ci ten przepis ?Piecz z glowy

      Usuń
    2. ja robię z całymi jajkami, z samymi żółtkami nie próbowałam :)

      Usuń
  9. Ja już dawno tak robię ale piekę biszkopt i kroję na połowę , całą masę leję między biszkopty.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja dziś zrobiłam i moge potwierdzić,ze jest pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jajka się ścieły.Co zrobiłam nie tak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masło powinno być ciepłe, nie gorące :)

      Usuń
  12. Właśnie skończyłam robić serniczek. Wyszedł rewelacyjnie. Polecam i dziekuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie masło oryginalne,czy może być roślinne

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy mogę użyć sera Mój ulubiony czy będzie za tłusty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się, że powinien się sprawdzić, bo to jest ser kanapkowo- sernikowy :)

      Usuń
  15. Pysznie wygląda, mam ochotę wypróbować przepis. A jakby dać więcej warstw herbatników? Czy to dobry pomysł?

    OdpowiedzUsuń
  16. Serniczek wyszedł pyszniutki .Super przepis.dziękuje i polecam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy mozna dac ser twarogowy zwykly czy musi byc w wiaderku?




    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być twarogowy, trzeba go zmielić, najlepiej 3 razy, pozdrawiam

      Usuń
    2. Budyń na 0.5 l czy 3/4 l

      Usuń
  18. Jak stwierdzić czy masa jest już wystarczająco gęsta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w masie nie czuć mąki, a jak się przestanie na kilka sekund mieszać to widać, że się gotuje :)

      Usuń
  19. Ciasto pyszne :-) Polecam wszystkim ten przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam serek w wiaderka ale o smaku waniliowym , będzie dobre czy lepiej naturalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie sernik waniliowy, tylko zastanów się czy nie dać mniej cukru, bo pewnie ten serek jest słodki :)

      Usuń
  21. Czy te 3 budynek to w tych 200 ml mleka czy tak jak na opakowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mieszamy w 200 ml mleka tak jak w przepisie wyżej :)

      Usuń
  22. Czym ewentualnie można zastąpić mleko w proszku?

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam naprawdę jest szybkie. Z tym że moje się rozwala przy krojeniu��Wszystko robione według przepisu nie wiem co takiego źle mi wyszło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzymałaś w lodówce?, ciasto musi zastygnąć. Może za krótko gotowany był budyń :)

      Usuń
  24. Biorę się do roboty ����

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dzisiaj próbuje, biszkopt już upieczony się studzi ��

      Usuń
  25. Zrobione niestety mąż nie wytrzymał i zjadł już po 6 godzinach w lodówce ale i tak było pyszne😉 dziś druga blacha będzie a ten przepis na stałe zagości w naszym domu 👍

    OdpowiedzUsuń
  26. Skoro niektórzy robią na biszkopcie, to myślę że gotowe biszkopty też się nadadzą��

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy może być ser biały śmietankowy w kostkach

    OdpowiedzUsuń
  28. Dziękuję za przepis, rzeczywiście szybko się robi a masa choć gorąca to przepyszna. Studzi się na jutro, rodzinka nie może się doczekać☺Ja też.

    OdpowiedzUsuń
  29. Robiłam dwa razy. Sernik jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  30. koleżanka robiła potwierdzam przepyszny przyniosła do pracy wszyscy zachwyceni

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...