niedziela, 3 grudnia 2017

Schab pieczony na kiszonej kapuście



Pyszne i soczyste plastry schabu pieczone z kiszoną kapustą to znakomite danie obiadowe

Składniki:

  • około 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu z mięsem
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • majeranek
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Schab myjemy, osuszmy i kroimy na plastry. Cebulę kroimy w talarki. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę plastry schabu z cebulą oraz solimy i pieprzymy do smaku. Między mięsem łyżeczką rozkładamy smalec oraz posypujemy majerankiem. Kiszoną kapustą obkładamy dookoła schab. 


Tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 30 min. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min. Upieczony schab podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Pyszna propozycja na smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kojarzy mi się z kuchnią mojego dzieciństwa. Pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...