Placuszki z cukinii na słodko

Ekspresowe w przygotowaniu placuszki z cukinią. Znakomicie sprawdzą się jako przekąska w ciągu dnia i na deser

Składniki:

  • 1 nieduża cukinia
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • około 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Przygotowanie:

Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do cukinii dodajemy jogurt naturalny, jajka, cukier, cukier waniliowy, olej, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wszystkie składniki mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ilość dodanej mąki zależy od ilości soku w cukinii. Placuszki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Gotowe podajemy z miodem, dżemem, czekoladą lub innymi dodatkami.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. Super, jutro robię na obiad ;-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisia smazylam w wersji bezglutenowej:zamienilam make na bezglutenowa mix ,reszta bz.,przy smazeniu dodalam jednak niewielka ilosc oleju ��Wyszly bardzo smaczne i syte!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy w środku wychodzą takie mokre przez cukinie czy po prostu moje niw chca sie usmażyć od środka? Zastanawiam się też jakby to ciasto zamiast usmażyć, upiec w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w środku są jak placuszki z jabłkami, lekko wilgotne, ale nie surowe :)

      Usuń