wtorek, 3 lipca 2018

Placuszki z cukinii na słodko



Ekspresowe w przygotowaniu placuszki z cukinią. Znakomicie sprawdzą się jako przekąska w ciągu dnia i na deser

Składniki:

  • 1 nieduża cukinia
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • około 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Przygotowanie:

Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do cukinii dodajemy jogurt naturalny, jajka, cukier, cukier waniliowy, olej, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wszystkie składniki mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ilość dodanej mąki zależy od ilości soku w cukinii. Placuszki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Gotowe podajemy z miodem, dżemem, czekoladą lub innymi dodatkami.


Smacznego!



3 komentarze:

  1. Super, jutro robię na obiad ;-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisia smazylam w wersji bezglutenowej:zamienilam make na bezglutenowa mix ,reszta bz.,przy smazeniu dodalam jednak niewielka ilosc oleju ��Wyszly bardzo smaczne i syte!

    OdpowiedzUsuń