• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Ciasto z jednego jajka

Ekspresowe w przygotowaniu ciasto z jednego jajka - wystarczy zmiksować składniki, wstawiać do piekarnika i ubić śmietankę. Super kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
dodatkowo:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • garść posiekanych orzechów włoskich



Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, olej i miksujemy. Następnie wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 30 min. do tzw. suchego patyczka.




Na wierzch ostygniętego ciasta wykładamy śmietankę ubitą na sztywno z cukrem pudrem i posypujemy posiekanymi orzechami.

  

Smacznego!



Obżarciuch
9 Comments
ciasta, ciasto orzechowe, ciasto z jednego jajka, ciasto z orzechami, orzechy, orzechy włoskie, szybkie ciasto, śmietanka
czwartek, 1 listopada 2018
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto orzechowe ciasto z jednego jajka ciasto z orzechami orzechy orzechy włoskie szybkie ciasto śmietanka Ciasto z jednego jajka

Polecane przepisy

9 komentarzy:

  1. Milena2 listopada 2018 10:48

    Na pierwszy rzut oka myślałam, że to marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Tęczowa Ośmiornica2 listopada 2018 12:36

    W sumie jak koleżanka powyżej, też myślałam ze to z marchwi :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. aiks2 listopada 2018 14:42

    wlewamy mąkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec2 listopada 2018 14:45

      mleko :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  4. Unknown4 listopada 2018 10:35

    Trzymac w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec4 listopada 2018 12:12

      Przechowywać w lodówce bądź innym chłodnym miejscu, żeby śmietanka się nie rozpłynęła 😀

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  5. Aga M5 listopada 2018 08:36

    bardzo ciekawe to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. elizka seniorka13 listopada 2018 19:20

    To ciasto akurat dla mnie.Dzięki. Zrobi się.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Anonimowy6 listopada 2019 13:50

    Zakalec ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Kotlety pieczarkowe Teściowej
  • thumbnails
    Ciasto Ekler

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria