Ciasto Biskup

Ciasto Biskup to rozpływające się w ustach połączenie biszkoptu, masy budyniowej, wiśniowej i bezy makowo - kokosowej, oblane czekoladą. Zaskoczy swoim smakiem domowników i gości

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
warstwa wiśniowa:
  • 500 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
  • 4 łyżeczki żelatyny
masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
beza makowo - kokosowa:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych
polewa:
  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki mleka
dodatkowo:
  • wiórki kokosowe do posypania



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min. Dżem wiśniowy podgrzewamy, wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Na ostygnięty biszkopt wykładamy dżem wiśniowy.



1/2 szklanki mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko, gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce budyń ciągle ucierając, aż powstanie jednolity krem. Masę budyniową wykładamy na zastygnięte wiśnie. W międzyczasie przygotowujemy bezę makowo - kokosową. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier. Do białek wsypujemy mak i wiórki kokosowe oraz delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. pieczemy około 30 minut. Ostygniętą bezę makowo - kokosową wykładamy na masę budyniową.



W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao. Polewę wykładamy na bezę makowo - kokosową i obsypujemy ciasto wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

15 komentarzy:

  1. Ciekawa jest ta beza makowo-kokosowa, muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis ale u nas zamiast maku dałam uprazone płatki migdałowe i smak bajeczny��

    OdpowiedzUsuń
  3. masa budyniowa mdła...

    OdpowiedzUsuń
  4. dodaj spirytusu i będzie ok

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam Mam pytanie czy mak trzeba sparzac?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję niedługo wypróbuje super przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciasto:) Ja i goście zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie robię to ciasto i proszę o radę zrobilam budyń zgodnie z przepisem wyszedl trochę rzadki czy tak ma być bo jak zawsze robiłam budyń własnej roboty to mega gesty i rozumiem z emam dobrze wystudzic a później udodawac od utartego masła? Ale najważniejsze czy ma być takiej konsystencji wg tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń powinien być gęsty, ale nie taki, że łyżka w nim stoi i też nie lejacy. Zimny dodajemy do masła.

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Ja tego nie robiłam, ale jak chcesz możesz nasączyć

      Usuń
  10. zrobiłam,zmniejszyłabym blaszkę i mniej cukru,bo w każdej masie jest cukier i to nie mało.Masa białkowa mi się połamała,ale przyklepałam:)Jutro skosztujemy-i zobaczę jak wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  11. mega dobre!!!!! pycha i wyszło:)

    OdpowiedzUsuń