Popisowe ciasto Cioci

Popisowe ciasto Cioci - od wielu lat w naszej rodzinie robi furorę

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 - 3 łyżki śmietany 12%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
warstwa kokosowa:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 175 g serka waniliowego
  • maliny



Przygotowanie:

Składniki na kruche ciasto szybko wyrabiamy. Dzielimy je na dwie części (2/3 ciasta i 1/3 ciasta) i wkładamy do zamrażarki na około 1 godz. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozkładamy na blaszce i dociskamy dłonią. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier, potem mąkę ziemniaczaną i budyń. Dodajemy wiórka kokosowe i serek waniliowy oraz miksujemy do połączenia składników. Masę kokosową wylewamy na przygotowane ciasto i układamy maliny. Na wierzch ścieramy drugą mniejszą część ciasta.



Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 50 min.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 komentarzy:

  1. Jak to musi smakować, muszę je zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki budyń dodać 0,5l mleka czy 3/4l mleka?

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto upieczone na degustację zaprosiłam moją siostrzenicę i moją siostrę - finał degustacji - został niewielki kawałek na dzisiaj no i nie obyło się bez kawałka na tzw. wynos - ot i wszystko jednym słowem ciasto do powtarzania no i przepis podany dalej... mojej siostrzenicy - pozdrawiam ewa

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ma to być budyń ugotowany czy suchy

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy maliny mogą być mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z mrożonymi nie robiłam, nie wiem czy nie puszczą za dużo soku :)

      Usuń
  6. Budyń z cukrem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  7. A jaka blaszka

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można dać brzoskwinie

    OdpowiedzUsuń
  9. Co można dodać zamiast wiorków, jestem uczulona

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki serek? Homogenizowany czy kremowy?

    OdpowiedzUsuń