Taratuszki - pulchne, rosyjskie faworki na kefirze

Przepis na taratuszki dostałam od pewnej Rosjanki, są to u nich popularne, pulchne faworki robione na kefirze, najlepiej smakują zaraz po usmażeniu

Ilość: około 40 sztuk

Składniki:
  • 400 g gęstego kefiru
  • około 3 i 1/2 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę, sól, cukier waniliowy. Dodajemy kefir, masło i wbijamy jajko. Składniki zagniatamy, ciasto powinno być mięciutkie. Jeżeli mocno klei się do rąk dosypujemy mąki, ale nie za dużo bo faworki wyjdą twarde. Lepiej podsypać mąkę, niż wgniatać w ciasto jej dużą ilość.


Następnie ciasto odkładamy na około 20 - 30 minut pod przykryciem. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na około 3 - 5 mm. Kroimy na prostokąty o wielkości około 7x2 cm. Każdy pasek nacinamy w środku wzdłuż na około 1,5 cm.



Następnie przez dziurkę przekładamy jeden koniec. Tak przygotowane faworki smażymy na patelni w niedużej ilości rozgrzanego oleju, na niewielkim ogniu. Taratuszki urosną, smażymy je do ładnego zarumienienia. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy: