Chleb na zakwasie dla początkujących

Prosty przepis krok po kroku na chleb na zakwasie, poradzi sobie z nim każdy, a rodzina nie będzie chciała już jeść innego

Ilość: 1 bochenek

Wymiary formy: 30x12 cm

Składniki:
  • 470 g mąki pszennej typ 450
  • 180 g zakwasu żytniego
  • 230 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • olej + otręby do przygotowania formy



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, zostawiamy około 3 łyżki do podsypywania. Wlewamy wodę, dodajemy zakwas i mieszamy. Następnie wsypujemy sól i ponownie mieszamy do połączenia. Ciasto podsypujemy mąką i zagniatamy, ma być gładkie i sprężyste. Mąkę podsypujemy stopniowo, ponieważ jej ilość zależy od użytego zakwasu. Miskę smarujemy olejem i przekładamy ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie stopniowo dodajemy olej i zagniatamy ciasto naciągając jego brzegi do środka. Robimy tak do wyczerpania oleju i wchłonięcia go przez ciasto. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, tym razem na 60 min.



Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, spłaszczamy, składamy w kopertę i odwracamy. Następnie formujemy bochenek przesuwając ciasto pod spód, powstanie wałek. Chleb przekładamy do formy wysmarowanej olejem i obsypanej otrębami.



Przykrywamy lniana ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Chleb powinien podwoić swoją objętość. Czas rośnięcia uzależniony jest od mocy zakwasu, temperatury w jakiej rośnie i mąki, u mnie zajęło to około 5 godz. Chleb nie wyjdzie jeżeli za mało urośnie, ale jak za dużo to opadnie podczas pieczenia. Po wyrośnięciu chleb nacinamy ostrym nożykiem. Do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą i nagrzewamy do 200 st. Wstawiamy chleb i pieczemy około 30 min.



Po tym czasie wyciągamy go z formy i na papierze dopiekamy jeszcze około 10 min. Upieczony studzimy na kratce.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. A jak się robi zakwas? bo ja chciała bym dopiero zacząć piec proszę o przepis i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdzony przepis www.obzarciuch.pl/2020/04/zakwas-do-chleba-jak-go-zrobic-przepis.html

      Usuń
  2. tak nie wygląda chleb na samym zakwasie. dodałaś drożdży!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że na samym zakwasie, dobry zakwas, odpowiedni czas na rośnięcie i wychodzi taki chleb

      Usuń