Krokodylki - ulubione ogóreczki do wódeczki, robię co roku

Krokodyli to słodko - ostre ogórki, które znakomite są jako zagryzka na zakrapianej imprezie. Zawsze kiedy je podam to wszyscy się nimi zajadają. Pasują jako dodatek do mięsa z grilla, obiadu, lub można je wyjadać prosto ze słoika. Przepis krąży w naszej rodzinie od wielu lat, bo wszystkim smakują. Robię je co roku, to taka obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę. Przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobinę cierpliwości 😉


Ilość: 7 słoików (450 ml)
Składniki:
  • 3 i 1/2 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżki soli
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżeczki chili pieprzu cayenne
zalewa:
  • 1 i 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu


Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Waga podanych ogórków jest przed przygotowaniem. Z podanych składników wyszło mi 7 słoików o pojemności 450 ml. Ilość słoików zależy od ilości nałożonych do nich ogórków. Do zrobienia krokodylków najlepiej sprawdzą się ogórki średniej wielkości, ale możecie również wykorzystać ogórki małe. Ogórki powinny być świeże, jędrne i bez uszkodzeń. Krokodyli z tego przepisu wychodzą dość ostre, dlatego jeżeli wolicie bardziej łagodne potrawy możecie dodać mniejszą ilość chili. Ogórki krokodylki można jeść już po 2 - 3 dniach od zrobienia, jednak najlepiej smakują dopiero po około dwóch tygodniach, jak smaki dobrze się przegryzą.


Przygotowanie:

Ogórki kroimy w ćwiartki lub szóstki. Dodajemy 3 łyżki soli i mieszamy. Ogórki zostawiamy pod przykryciem na około 4 godz., od czasu do czasu mieszamy. Warzywa w tym czasie zmiękną i puszczą sok. Po tym czasie wytworzony sok odlewamy. Do ogórków dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chili. Mieszamy i odstawiamy na czas przygotowywania zalewy.


Do garnka wlewamy wodę, ocet, olej, dodajemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Mieszamy i zagotowujemy. Gorącą zalewę wlewamy do ogórków. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Najlepiej w tym czasie ogórki zamieszać 2 - 3 razy. Kiedy ogórki z zalewą wystygną nakładamy je do słoików.


Następnie słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Do garnka wstawiamy słoiki z krokodylkami i nalewamy wodę do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 10 min. od momentu zagotowania się wody. Potem słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotowe krokodylki wynosimy do piwnicy lub spiżarki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze: